Oblečenie, alebo obuv vyrobená z Gore-Texu je určená hlavne na šport, a to z dôvodu, že ide o veľmi odolný materiál, najmä čo sa počasia týka. Je nepremokavý, no zároveň dostatočne vzdušný. Na jednej strane teda napríklad pri turistike nebudeme premočení, no na druhej sa ani príliš nespotíme, pretože naša koža môže v tomto materiáli dostatočne dýchať. Ako to teda funguje?

turista
 
Gore-Tex je takzvaný membránový materiál.Pri jeho výrobe sú spájané dve, alebo tri samostatné, laminované vrstvy. Vonkajšia vrstva je väčšinou vyrobená z polyesteru, stredná z teflónu, no  a na výrobu vnútornej sa používa viacero materiálov, ktorú slúžia na to, aby bolo naše telo, alebo nohy v dostatočnom pohodlí.
 
Nepremokavosť a vzdušnosť zabezpečuje práve stredná vrstva.Ide o materiál, ktorý obsahuje veľmi malé póry, cez ktoré nedokáže voda preniknúť. Naopak molekuly pary sú dostatočne malé na to, aby cez neho prekĺzli. Pre lepšiu predstavu, každý z pórov je približne dvadsaťtisíckrát menší ako molekuly vody a asi šesťstokrát väčší ako molekuly pary.
 
Ďalšou vlastnosťou tohto materiálu je jeho odolnosť voči vetru. Tú zabezpečuje vonkajšia vrstva, ktorá funguje na princípe akejsi zábrany. Čím silnejšie do nej vietor naráža, tým viac
ho odráža.

boty
 
História materiálu
 
Gore- Tex je v podstate označenie pre špeciálny druh membrány, ktorá bola vyvinutá v priebehu sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Tento názov sa však stal zároveň i obchodnou značkou spoločnosti W. L Gore and Associates.
 
Mýty a fakty
 

  • Je stopercentne nepremokavý / tento materiál je síce odolný voči vode, avšak pri prílišnom tlaku (napríklad silný dážď, alebo úplné ponorenie obuvi) cez neho voda predsa len prenikne.
  • Niekedy sa hovorí, že obuv, alebo oblečenie má vrstvu z tohto materiálu. V skutočnosti neexistuje nič také ako vrchná vrstva, pretože je z neho vyrobené celé oblečenie.
  • Materiál spôsobuje nadmerné potenie / je pravda, že sa môžete viac spotiť. Dôvodom ale nie je nadmerné potenie, pretože materiál je dostatočne priedušný, avšak pot do seba nevpíja.